04 november 2008

A-7D Corsair II - En summering

Då detta var något av ett stressat bygge på slutet tänke jag sammanfatta det hela med ett litet inlägg.

Den här modellen påbörjades i början av oktober (i år, bör kanske tilläggas..) och avslutades på morgonen den 25e oktober. Det innebär att jag byggde klart den på mindre än en månad, och DET, mina kära läsare, är något som inte händer särskilt ofta. Klar med en modell på mindre än en månad. Senast det hände var nog när man var liten och limmade dom med tublim och penselmålade. Får nog säga att kvaliteten är något högre nu... ;)


Modellen är, som tidigare nämnts, av fabrikat Hobbyboss och skalan är 1/72. Den här inhandlades på Modell Göteborg, som jag besökte i mitten av september. På den tävlingen kikade jag i kartongen och bestämde mig för att det här var en kärra jag ville bygga! Trots utseendet (den är allt lite fulsnygg), föll jag för den. Kamouflaget är något av det snyggaste som någonsin funnits på en kärra. Det följde med ett till målningsalternativ, med två grå/blågrå nyanser, men det var aldrig något snack om vad jag skulle välja.


Som vanligt började bygget med cockpit. Det är väl egentligen enda stället på kärran som jag känner inte får nån rättvisa. Sparsamt detaljerad och inte ens dekaler till instrumentpanelerna. Här finns en klar förbättring att göra. På grund av tidsbrist inför tävlingen målade jag bara i basfärger, ingen direkt detaljmålning att tala om. Allt skulle ju ändå gömmas under den stängda huven. Medan färgen i cockpit torkade, passade jag på att måla och limma ihop luftintaget och nosställsbrunnen, huvudställsbrunnen, samt limma ihop all yttre last som skulle hängas på henne (bomber och sånt..). Motorutblås fick även lite färg på sig här.


När cockpit, luftintag, hjulhus och motorutlopp var klara limmades dessa i ena kroppshalvan och sammanfogades med andra halvan. Passformen mellan kroppshalvorna var helt okej, inga jättesteg nånstans. Med lite noggrann torrpassning och sektionsvis limmande blev det inte jättemycket skarv att slipa. Som vanligt på sistone la jag en sträng superlim i skarven och slipade sen ner den. På detta sätt får man helt bort skarvarna på första försöket, något jag har lite problem med om jag bara använder spackel. Mellan flygkropp och luftintag fanns en liten glipa, men med lite trögflytande superlim och idogt slipande blev även detta område perfekt. Medan kroppen torkade passade jag på att limma ihop vinghalvorna, samt att spackla och slipa alla vapen.


Nästa skede var att få på vingarna, spackla och slipa den skarven, samt rista om bortslipade panellinjer. Vänster vinge hade hyfsad passform, men på höger vinge fick jag ett stort glapp på ovansidan. Här får man kolla vinkeln rätt noga, så det inte blir för mycket negativ V-form. Jag passade in så jag fick minimalt glapp på undersidan av vingen, då ovansidan är betydligt lättare att spackla och slipa. V-formen blev bra på min kärra när jag gjorde såhär, men det kan hända att det blir annorlunda på nästa modell. Hur som helst; för att råda bot på det stora glappet mellan flygkroppen och höger vinge shimsade jag med plastark innan jag spacklade båda vingskarvarna. Här använde jag mig först av vanligt spackel, därefter superlim. Även här blev resultatet perfekt! Med alla skarvar spacklade och slipade var det dags att rista in bortslipade panellinjer. Tamiya Plastic Scriber och vanlig dymotejp to the rescue! Resultatet talar för sig själv... :)


Efter en snabb tvätt av kärran var det äntligen målningsdags! Började med den sedvanliga pre-shaden av Tamiya Nato Black, som följdes upp av det gråa på undersidan. Till det använde jag Gunze, som även användes till den bruna på ovansidan. de två gröna nyanserna är Vallejo, och den svarta nosradomen och fentoppen är Tamiya Nato Black. För att få kärran riktigt väderbiten och solblekt blandade jag i lite vitt i samtliga nyanser och målade på utvalda ställen, framför allt i mitten av de stora områdena. Effekten syns väl på bilderna, och jag blev mycket nöjd med resultatet! Till sist fick kärran ett lager Tamiya Clear för att göra henne redo för dekaler.

Dekalerna är direkt ur lådan och var mycket tunna och fina! Hade inga problem att få på dessa och vidhäftningsförmågan var mycket god. Med lite Micro Set och Sol sjönk de ner fint i alla panellinjer. För att få även dekalerna solblekta testade jag lite nya tekniker, efter tips och sökningar på internet. Jag använde mig av Tamiya Clear, med nån enstaka droppe ljusbrun i, sen en omgång till fast med en droppe vitt i. Detta målades enbart där dekalerna satt. Slutligen la jag ett par tunna lager Tamiya Clear med nån droppe brun (motsvarande Earth) över hela kärran för att få allt att smälta samman lite bättre. Min sedvanliga oljefärgswash i panellinjerna och torrpastellkritor för lite "detaljsmuts" på resten av kärran.


Nu var jag inne på upploppet, nu "skulle bara" alla smådetaljer på, såsom landställ, vapenbalkar och beväpning på. Superlim varvat med vanligt lim fixade biffen, och äntligen var kärran färdig! Jag är personligen väldigt nöjd med resultatet, speciellt med tanke på hur kort tid det tagit. Nu är det bara att ge sig på nästa projekt... :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Många kvällar var jag med hemma hos dig för att se och lära...efter att tittat på dina bilder i inlägget måsta jag säga "att du är en skicklig läromästare"! Tappa inte tempo nu...jag vet hur många objekt som ligger och väntar, men försaka inte din bättre hälft!
//Lasse

Anonym sa...

Shysst med en riktig genomgång av hela bygget! Mycket intressant! /AMA

Niklas sa...

Tackar för kommentarerna, gubbs, uppskattas! :)

Och nej, jag lovar att min bättre hälft får den uppmärksamhet hon förtjänar.. ;)