28 juni 2019

Tarangus AJ 37 Viggen

Har ett bygge som blev klart i slutet på förra året som jag byggt lite i skymundan. Jag fick ett uppdrag att provbygga ett testskott av Tarangus nya byggsats av AJ 37 Viggen i 1/72, ett erbjudande som jag definitivt inte kunde tacka nej till!

Jag fick hem delarna utan vare sig instruktion eller dekaler, men med god hjälp från instruktionerna till deras Viggen i 1/48 gick det ganska bra att få till allt ändå. Dekaler hade jag själv en uppsjö av sen innan, så det var det lilla problemet...

Byggsatsen i sig är riktigt fin, och det märks att Tarangus har tagit åt sig av kritiken från 1/48-modellen och försökt rätta till dessa missar till denna utgåvan. Bland annat har canarden rätt utseende nu, millan (nödgeneratorn) finns med, och sidobalkarna (under luftintagen) har rätt form. I övrigt är det en modell som smiter ihop fint, med bara ett uns behov av spackel på något enstaka ställe. Cockpitdetaljeringen är acceptabel för denna skalan, dock behöver man själv lägga till det klassiska säkringshandtaget till stolen. Jag skar även lös roderytorna på huvudvingen, för att få dessa att hänga lite, som alltid på en parkerad Viggen. Pitotrören är också utbytta mot rör i metall.

Modellen är målad med det klassiska fyrfärgskamouflaget (även känt som FOA-kammot) i två nyanser av grönt, en brun nyans och svart, med ljust blågrå undersida. Kamouflaget var en utmaning i sig, och jag la nog lika många timmar på maskering och målning, som jag gjorde på att bygga själva modellen. Men resultatet var värt mödan, det blev riktigt bra! Färgerna jag använt är i huvudsak Mr.Paint, Gunze och Tamiya.

Dekalerna är från eminenta Moose Republic (Robert Bergwall), och de var lättjobbade och anpassade sig väl till panellinjer och konturer med hjälp av den sedvanliga dekalvätskan från Daco. Jag vädrade henne en del, och försökte få henne lite väderbiten, även om jag kunde jobbat på ännu mer på den biten. Efter ett lager mattlack satte jag dit de sista bitarna, och levererade upp henne till Max och Fredrik på Tarangus, och hon finns numera utställd hos Rebell Hobby i Solna.2 kommentarer:

Rickard sa...

Snyggt jobbat Niklas! Kul att va med och prova kit innan de släps. Har de ändrat något inför produktionen?
Gillar vädringen på dem men jag tycker du kunde kräma på lite till:) Särskilt under och vid utblåset framåt.

Pingo sa...

Vackert dom vanligt Najk!