25 maj 2007

Målningsbox

Jag måste faktiskt erkänna att jag varit lite dålig på det här med byggande sista tiden. Inte för att jag inte vill, jag har helt enkelt bara inte haft tid eller varit hemma. Nu har jag dock tagit ett stort steg mot att förbättra mina byggen: Jag har byggt mig en målningsbox!


Bland de främsta anledningarna till detta ligger dels strävan efter att slippa de hälsovådliga ångorna. Nu kör jag visserligen mest med akrylfärger (Gunze & Tamiya), men det är ju inte heller helt nyttigt. Jämfört med lackfärger (t.ex. Humbrol eller Xtracolor) är det dock oceaner av skillnad mellan dem. Det andra primära skälet är att jag vill få bättre yta på mina modeller. Som det är nu, då jag inte har nån form av utsug, blir det lätt att det fastnar dammkorn på ytan på färgen. Visst, det går ju att slipa bort lite försiktigt sen, men det skapar ju merjobb som man ju så enkelt kan slippa!


Målningsboxen i sig var väldigt enkel att bygga och kostade inte alltför många kronor. Fick tipset genom IPMS Stockholms Forum här på webben (http://www.ipmsstockholm.net/forum), för övrigt ett mycket bra forum för modellbygge där man kan fråga om stort såväl som smått. Folk delar med sig av sina kunskaper och färdigheter och hjälper en verkligen att hitta rätt. Nåväl. Det boxen består av är ett fläktskåp från IKEA och en vanlig köksfläkt. Sen valde jag att sätta in ett par extra lampor också på sidorna, för att få lite mer ljus än bara det som sitter i fläkten. Sen valde jag att montera dit dörren till fläktskåpet också, detta för att kunna ha ett dammskydd när boxen inte används. Dörren är dock väldigt lätt att montera av, så att den inte sitter i vägen när man väl ska måla.


Vad kostar det då att bygga en sån här liten box? Jo, som jag tidigare sa, det var inte alltför många kronor som spenderades på det här projektet. Fläktskåpet gick på 240:- inklusive dörren och själva fläkten hittade jag på Blocket för 250 kr. Sen är det ju valfritt om man vill lägga till extra belysning, som jag gjorde, eller inte. De lampor jag använde mig av heter Grundtal och kommer också från IKEA. Priset på dessa var 249:- för tre stycken, jag använde mig dock bara av två. Slutsumman för hela boxen, med extra lampor, landade således på 739 kr för min del. Jag hade ett tag funderingar på att köpa nån form av datorfläkt och bygga en egen box och utsug av detta, något som förmodligen hade blivit billigare. Med tanke på vilken tidsbesparing jag gjorde genom att göra på det här sättet tycker jag dock absolut att det var värt pengarna!Nu ska den då bara provas också.... ;)

1 kommentar:

Anonym sa...

Fläkten är värst!