28 maj 2007

Snacka om arbetsmiljö!

Man kan ju inte göra annat än bara sitta och gapa av häpnad. Snacka om förbättring av arbetsmiljö sen jag fick tummen ur och gjorde min målningsbox! Förut kunde det dofta lösningsmedel i halva lägenheten, nu är det ett minne blott. Luktar inte ens nåt i samma rum. Att en så enkel liten (eller nja, den är ju rätt stor ändå..) sak kunde göra så mycket. Till alla er som fortfarande sitter och målar utan utsug: Skaffa en målningsbox! Ni kommer inte ångra er!

Satt min första session idag också, sen boxen kom till. Påbörjade målningsarbetet på cockpit till en F-15C Eagle. Det är en tidig F-15C, med den lite blågröna metalliclacken i avionikutrymmet bakom stolen. Första bilden visar cockpit hopsatt, men innan målning. Fem små delar bestod den av, underredet och de fyra väggarna till avionikutrymmet. Sen passade jag på att limma dit hjulhuset till nosstället också, som sitter undertill.

Grundade hela cockpiten med lite Tamiya XF-69 Nato Black. Kör man denna metod får man lite mer djup i målningen sen, förutsatt att man lägger på överliggande färg i tunna, tunna lager. Tekniken är egentligen att spruta på det svarta i alla vinklar och vrår man kommer åt, sen bara "damma" på den rätta färgen i tunna lager, som sagt, och egentligen bara rakt framifrån/ovanifrån. Här får man använda sin artistiska frihet dock. Poängen är att få det svarta att lysa igenom i skarvar och dylikt. Kräver lite övning, men gör en stor skillnad på slutresultatet.

Sen var det då dags för metalliclacken att målas på. Jag använde mig av Xtracolor X159 Interior Blue/green. Tunna, tunna lager, som sagt, och slutresultatet kan ses på sista bilden. Det som nu återstår att göra är att använda samma metod på främre delen, själva cockpit, sen detaljmålning av alla rör och avionikboxar, samt instrumenteringen fram. Har inte bestämt mig än för hur jag ska göra med raketstolen, om jag ska använda den som följer med eller byta ut den mot en resindito. Det lutar åt det senare, då det brukar bli så mycket bättre, precis som när man grundmålar med svart. I övrigt har jag inte tänkt lägga till nåt "lull-lull" på denna kärra, den ska bli out-of-the-box. Dekalerna kommer bytas ut, ska bara hitta just de jag vill ha! :)

Mer kommer så småningom.

1 kommentar:

Lasse sa...

Snyggt jobbat! Kul att se dina byggen ta form och väntar redan på nästa steg i hur din F-15C utan lull-lull ska se ut! //SAN