12 oktober 2009

Johan Gul - En byggrapport!

Tänkte det var dags att sammanställa en byggrapport om mitt bygge av "Johan Gul", den helgula J 35J Draken jag färdigställde för ungefär en månad sen. Kommer själv knappt ens ihåg första inlägget jag skrev, så detta kan bli riktigt roligt! :)


Nästan som vanligt började arbetet med cockpit. Jag la inte ner mängder med tid här, då huven ändå skulle vara stängd. Som brukligt blev den grundmålad med Tamiya Nato Black, för att få till lite djup under cockpitfärgen. På Draken är cockpit målad i en grön nyans, vilket även blev fallet på min. Använde byggsatsens dekaler till instrumentbrädan och sidopanelerna, det fick duga den här gången!


När jag ändå målade svart i cockpiten passade jag på att lägga samma färg i luftintagen. Detta för att man inte så lätt skulle kunna se igenom hela maskinen. Orkade som sagt inte lägga massa tid på luftintagskanaler eller dylikt. På den här kärran var det ju färgen och dekalerna som skulle dra ögonen till sig, inte allt detaljeringsjobb.


När väl cockpit och luftintag var klara var det bara att smacka ihop flygkroppen på henne, på väg mot målningen! När kroppen var ihop, vingar, fena och noskon på plats, grundades hela kärran med matt vit färg. Här kan man nog säga att jag gjorde en liten miss.. Jag grundade nämligen med en vanlig färg, Gunzes vita. Kan inte rekommenderas, då vanlig färg täcker ganska så dåligt. Jag har lärt mig läxan nu, och grundar nu för tiden med en riktig primer, som jag berättat om tidigare! Jag kunde ju strippat kärran på färg och börjat om "på riktigt", men det hade blivit för mycket jobb helt enkelt. Sagt och gjort i alla fall, nu var kärran helt vit!

Nästa steg i bygget blev att hitta en lämplig gul kulör. Nåt år tillbaka hade jag sett bilder på en likadan kärra "in progress" på IPMS Stockholms forum, och hört mig för lite om gul färg hos den byggaren. Där fick jag tipset på Xtracolours "Blue Angels Yellow", en färg som såg helrätt ut på hans bilder. Den fick det bli! Det beslutet ångrar jag inte alls, kärran känns så rätt i den färgen! Ett antal lager gult blev det, för att få färgen att täcka ordentligt.


Efter det gula målade jag den metallrena buken på kärran med Alclad 2. Dessa färger är klockrena när det gäller metalnyanser, överlägset den bästa metalliclacken jag använt! Försökte få lite liv i metallen genom att måla vissa paneler i olika nyanser, men jag var nog lite för feg här, det syns inte jättemycket på slutresultatet.

När undersidan var klar var det dags för fen- och vingframkanter att få lite metallic på sig! Efter ihärdigt maskande med tejp och papper fick jag till sist på lite färg! Tekniken med Alclad är att alltid grunda med en bra färg. Många säger blank svart, och jag får nog hålla med om att färgen får lite mer djup med svart under. Alclad har en egen "Black Base", vilken funkar mycket bra som underlag och den torkar fort också, men jag får nog säga att det går precis lika bra med blank Gunze eller Tamiya. Jag har i alla fall inte märkt nån större skillnad, bara man låter underlagsfärgen torka ordentligt innan man lägger på metallen. Samtidigt med fenan passade jag även på att måla de svarta ränderna på nospitotröret.När allt målande var klart var det så dags för dekalerna att åka på. Det här är den delen av bygget som jag tycker är klart roligast, det är nu man börjar se resultatet av allt slit! Målning i all ära, det är också kanonkul, men dekalerna ger ju kärran det där lilla extra! Viktigt här är att man låter allt ta sin tid. Dekalerna ska man inte stressa med, det vore ju så synd att få kärran förstörd på en sån liten petitess när man är nöjd med allt annat, inte sant!? Sagt och gjort, där satt jag vid byggbordet och satte dit några dekaler, lät dessa vila, på med nästa grupp, och så vidare. Måste säga att jag är riktigt nöjd över slutresultatet!


När dekalerna var klara la jag ett sista lager blanklack över, för att försegla dessa. Sen var det dags för alla smådelar att komma på plats, såsom landställ, radioantenner, fenpitotrör och alfagivare på högra sidan av nosen. Har haft funderingar på att sätta dit en instigningsstege också, men det kommer nog ta för mycket fokus från själva flygplanet, har jag en känsla av. Stegen får sitta på en grå eller grön/blå kärra istället!


Det var denna lilla byggrapport, hoppas du orkade läsa ända hit..! :)

4 kommentarer:

Mathias Andersson sa...

Bara en sak att säga! Snyggt jobbat!

Lasse sa...

Snart är det väl dags för dig att göra en "Bygg-guide" för flyplansbyggare - typ en sån som Rickard gjorde. Det här inlägget är inte långt ifrån...bara lite mer detaljer på landställ, huv mm så är det klart. Snygg modell för övrigt...tror att det tål att nämnas igen :-)

Niklas sa...

Tack gubbar, känns kul att ni gillar den! :)

Den där bygguiden ska jag försöka få till på nästa kärra som målas från grunden. Vill ju ha bilder på samma kärra från början till slut, och på en som är lite vädrad. :)

Malmö, here we come!

Fredrik den store sa...

Skitsnygg! När ställer du ut den?