25 oktober 2019

Arctic Splinter

Fjärde modellen att färdigställas 2019 är en Tamiya F-16C Falcon block 30 i skala 1/72. Tanken har från början varit ett gruppbygge med mig, Mathias och Lasse i laguppställningen, där vi alla tre skulle bygga varsin exakt likadan grundmodell, men där vi sen jobbade med olika målningsscheman, samt att man själv fick välja vilka tillägg man ville göra.

Jag har byggt och målat min som en "Arctic Splinter Aggressor", det vill säga en F-16 som har till uppgift att simulera fiendeplan i olika typer av luftstridsövningar, och med ett målningsschema inspirerat av Ryssland. Just denna F-16 är baserad i Alaska, därav smeknamnet "Arctic Splinter Aggressor".

Modellen, som sagt, en Tamiya av senaste snitt, i skala 1/72. Detta är min tredje Tamiya F-16C i 1/72, och jag njuter fortfarande av hur bra denna modellen är! Såpass bra att jag till och med redan har en fjärde i hyllan, som väntar på att byggas i framtiden. 

Byggsatsen är riktigt fin, enda stället där man egentligen behöver fundera på spackel, är på luftintagets undersida, där skarven är lite knepig att få snygg. Det finns i för sig ett ställe till, och det är ett kylluftutsläpp på framkroppens högersida, som inte ska finnas där på en block 30. Största utmaningen i detta bygget var målningen, då det alltid är lite lurigt att få till ett splinterkamouflage på ett bra sätt. Tycker dock jag lyckades bra, och är även nöjd med vädringen jag fått till. Vädrade bränsletankarna lite mer än vanligt, då dessa tenderar att bli rätt skitiga. Vapnen kommer till största delen från byggsatsen, dock har jag tagit ACMI-podden (den under höger yttervinge), samt störkapseln under kroppen från två olika vapenset från Hasegawa. På ACMI-podden var jag tvungen att lägga till antennerna som sticker ut åt sidorna, men det löste sig enkelt med lite varmdragen gjutstam. Även de statiska avledarna i bakkant på yttervingar, stabilator och fena är av varmdragen gjutstam. Modellen är målad i huvudsak med Mr.Paint, med detaljer i Alclad, Tamiya och Vallejo. Dekalerna kom från TwoBobs, och var riktigt tunna och fina! Det enda som var lite kämpigt med dekalerna var att linjerna till gångområdet på kropp och vingar var enfärgade svarta och vita, så man fick klippa och klistra för att få det att stämma med kamouflagefärgerna.
4 kommentarer:

Pingo sa...

så jäkla snygg!!!

sanmodels sa...

Mycket snyggt byggt!!!
Kul att du blev klar med ”banditen” till C4-Open!
Grattis till priset

Rickard sa...

Cool förebild. Gillar udda fåglar. Riktigt snyggt har du gjort det också! Och grattis till priset!

Niklas sa...

Tack gubbar! Det värmer! :)