10 november 2017

Flygplan 53 "Doan"

Det rasslar på i hyfsad takt i år, årets fjärde bygge att bli klart, lagom till C4-Open, blev en Dornier 27 ur svenska flygvapnet, där den fick beteckningen Fpl (Flygplan) 53. Kallades populärt för "Doan" bland de som jobbade med den.

Denna modellen är en kortseriemodell från Huma. Det märks tydligt på plast- och gjutkvalitet att det är just kortserie, denna typ av modell kräver lite mer av byggaren, men med lite tricks och fix går det att få till ett bra resultat.

Har scratchbyggt förarstolarna i denna maskin, fotstegen på flygkroppen och på landstället, pitotröret under vingen, antikollisionsljuset på ryggåsen, samt bromsledningarna på landstället. Målat med Mr. Paints svenska färger, Tamiya och Vallejo. Dekalerna följde med i lådan, och är framtagna av Hobby Center i Helsingborg. Sparsamt vädrad med torrpastellkrita.







06 november 2017

J 35F Draken

Årets tredje modell att bli färdigställd är en Hasegawa Draken, närmare bestämt en J 35F-2, d.v.s. en med IR-spanare under nosen.

Denna var ett så kallat "all-in"-bygge, med massor av tilläggssatser och egna detaljer. Resincockpit från Aires, vingar med fällda roder från samma tillverkare, svarvat pitotrör i mässing från Maestro Models, och egentillverkat fenpitotrör av strue (varmdragen gjutstam).

Målad framför allt med Mr. Paints svenska färger, som är helt underbara att jobba med! De kommer färdigspädda för färgspruta direkt ur flaskan och ser ut att ha korrekt nyans. Dessutom torkar de väldigt fort, går att maskera på efter fem minuter. Enda nackdelen är att de är lackbaserade, så de luktar lite..

Andra färger jag använt är Tamiya och Vallejo, inkluderande deras Metal Color. Dessvärre lyckades Tamiyatejpen riva med sig delar av dekalerna när jag maskerade för metallfärgen på vingframkanterna, så bygget tog en vändning från ett bra bygge till ett "prov-och-försök-bygge" där jag till slut testade lite metoder för att göra en riktigt sliten kärra.

Nu kommer bilder!






03 november 2017

MiG-15 UTI

Årets andra färdiga modell blev också den en metallblank maskin. Detta bygget är en MiG-15 UTI från Ilmavoimat, finska flygvapnet.

Modellen är från Eduard, och skalan är som vanligt 1/72. Byggd rakt ur lådan, faktum är att jag köpte en modell utan vare sig byggbeskrivning eller dekaler, så kallade "overtrees", som går att beställa direkt från Eduard. Dekalerna är från Galdecals, som har ett mycket fint dekalark för bland annat finska MiG-15.

Har målat denna i huvudsak med Vallejo Metal Color, men även lite "vanlig" Vallejo Model Air, Tamiya och cockpitfärg från Ammo of Mig. Vädrad med torrpastellkrita. Har lagt till antenntråden mellan fenan och cockpitsidan av "EZ Line", som är en flexibel, tunn, elastisk tråd, speciellt framtagen för riggning och dylikt.

Nu lite bilder!










15 april 2017

J 26 Mustang

Då har jag fått klart årets första modell för 2017. Har fler under slutproduktion, så inom en inte alltför avlägsen framtid lär det komma någon till.

Detta är Tamiyas superfina P-51D Mustang i 1/72, som jag valt att göra i svensk tappning, nämligen en J 26. Märkningen är en F16-maskin från tredje divisionen, någonstans kring början av 1950. Den här modellen är en riktig liten läckerbit med bra detaljering både i cockpit och landställsutrymmet, samt tunna, fina panellinjer. Har målat den i huvudsak med Gunze och Tamiya för inredningen, samt Vallejos fina Metal Color för utsidan. Tre olika nyanser fick jag till på flygkroppen, något som verkligen ger lite liv åt modellen.

Dekalerna är ett hopplock från RBD Studio (numera Moose Republic a.k.a. Robert Bergwall), samt Flying Colours gamla Mustang-ark. Både blank- och mattlack (semimatt) är Panduros Oceanlack, och vädringen skötte jag relativt sparsamt med torrpastellkrita och ProModellers färdiga wash. Är riktigt nöjd med denna modell, vilket också syntes i resultatlistan på 08-Open i Stockholm, där denna förärades titeln "Klassegrare" i klassen "Svenskt flyg 1/72".






23 januari 2017

Hobbyboss TA-7C Corsair II - 1/72

Årets sista för 2016 blev en TA-7C Corsair II från U.S. Navy, eller närmare bestämt United States Naval Air Warfare Center (NAWC). Fick dekalerna av en bekant, och jag måste säga att denna målningen verkligen gör kärran rättvisa!

Ett i grunden rätt enkelt bygge, då Hobbyboss byggsats av A-7:an med varianter är rätt fin. Jag uppgraderade min med fotoets från Eduard, hjul och raketstolar av resin, samt vingar med fällda klaffar helt i resin också. Det var lite trixande för att få vingarna att passa in, men i övrigt var bygget problemfritt.

Målad i huvudsak med Gunze och Tamiya, vädrad med torrpastellkrita och wash gjord på densamma samt lite vatten och nån droppe diskmedel. Denna var en långdragen historia, så på slutet ville jag mest få ihop den, vilket gjorde att det följde med en del missar som jag inte riktigt orkade korrigera.

Nu lite bilder!