18 december 2007

Viper 2.0 del 3

Dags för ännu en liten uppdatering på min F-16. Har hunnit med att måla idag, både pre-shade och kamouflagefärg. Blev riktigt lyckat, måste jag säga! Det här med pre-shade ska jag nog fortsätta med, det blir faktiskt så mycket bättre. Och Lasse, det tar faktiskt inte speciellt lång tid, Harriern pre-shadeade jag på 10 min.. ;)

Det som jag fått gjort på F-16:en är att jag målat luftintagsdelen. Har delat upp bygget i flera småbyggen. Passformen är såpass bra så man kan slutmontera en hel del efter målning. Blir så mycket lättare att måla då också ju! :) Det jag gjort är att jag lagt på pre-shade längs med panellinjerna på luftintaget, därefter fyllde jag ut själva panelen med kammofärgen, så att pre-shade-linjerna fortfarande syntes väl, för att till sist lägga det gråa på lite längre avstånd över hela klabbet, för att på så vis tona ner pre-shaden och få en lite mer homogen grå över det hela. Lite svårt att förklarar i text, men bilderna talar förhoppningsvis ett lite tydligare språk. :)

Samma sak har jag gjort med fenan, först pre-shade för att därefter lägga på den grå färgen. För att förtydliga lite om hur man gör när man målar kammofärgen är det som följer: Låt oss anta att vi har en fyrkant vi vill måla, exempelvis en lucka. Man börjar då med pre-shade (mörk färg, svart i detta fallet) runt ytterkanten. Därefter målar man den grå (i det här fallet) i tunt lager, från mitten och ut mot kanten, dock inte så långt ut så man målar över det svarta.

Sist lägger man tunna gråa lager över hela luckan, för att tona ner det svarta mer mot grått, men inte för mycket så att det svarta inte syns. Det ska lysa igenom lite grann, så man kan ana att det är en mörkare ton ut mot kanterna. Vart det tydligare?! Jag hoppas det.. :) Det syns rätt bra på bilderna hur jag menar i alla fall. Tyvärr fotade jag ingen bild på "mittenstadiet", där man fyller ut luckan från mitten och utåt med grått, men jag ska se till att göra det nästa gång!

Det sista jag gjort är att jag pre-shadeat översidan av kroppen också. Undersidan är jag inte helt klar med än, så den gör jag lite senare. Ovansidan har inte fått nån grå färg på sig, det får helt enkelt bli en senare fråga. Det var allt för denna gången. Väl mött!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fan NUT! Du börjar bli en riktig "fena" på det här;) Ser ju bra ut... och vilken produktionstakt sen. Mitt mål är satt till 1st modell per år. (av förklarliga skäl)
/MOA

Lasse sa...

Saab/Linköping ligger i lä just nu! Frågan är om det inte är lättare med flygplan än helikoptrar..?! Det är lite segt på byggbordet just nu, tråkigt med alla stag, antenner, pitorör osv. Om man bara hade haft tillgång till en kompressor...ANN tröttnar snart på mitt tjat och...:-). Keep up the good work...snart är "5:an" klar eller!? Kul att Moa var inne och kommenterade...om du läser dettta Moa så grattis i efterhand. //SAN

Anonym sa...

Kul med uppdateringsfrekvensen på din blogg! Du når nog ditt mål! Det heter alltså "pre-shadeat"...:)