29 december 2009

Saltmetoden

Jag fick faktiskt för mig att prova saltmetoden lite försiktigt, första gången för min del. Har läst mycket om den, och vilken effekt man kan uppnå, så nu tyckte jag det var dags att testa!

Det man behöver är rent vatten, lite salt och en pensel.Vad man gör är helt enkelt att man blöter penseln med vatten, doppar den försiktigt i saltet, sen penslar man på saltvattenlösningen på stället där man vill att färgen ska vara lite avskavd. Observera att stället man nu penslar detta på, måste vara grundmålat med den färg man vill ska framträda, i det här fallet metallen under färgen. När man fått på lösningen väntar man bara tills den har torkat, sen målar man med den "ordinarie" färgen. I mitt fall blev det svarta trampmattor på vingarna, samt svarta propellerblad.
Det finns lite olika tillvägagångssätt med den här metoden, till exempel kan man först doppa penseln i vatten, sen pensla vatten på modellen, för att därefter lägga till saltet. Vet inte riktigt vad som är bäst eller enklast, men jag gjorde så som jag beskrev först.

Resultatet då? Jo, jag är faktiskt nöjd med hur det blev! Kanske inte perfekt, men kan man förvänta sig det första gången!? Huvudsaken är ju att man vågar prova, och eftersom detta redan var en liten "testmodell" vad gäller Alclad, varför inte testa lite mer? :)
När jag fått på lite wash på den här modellen, och vädrat lite mer med torrpastellkrita och så, så kommer det nog rent av se riktigt realistiskt ut!
Sen passade jag även på att måla bländskyddet ovanpå motorkåpan. Härom tvistar de lärde angående vilken färg som egentligen användes. Efter lite efterforskningar visade det sig att många kärror behöll originalfärgen, Olive Drab, som var på när kärrorna levererades. Vissa målades dock om med antingen brunt eller svart. Jag valde att gå på det förstnämnda, så mitt bländskydd blev i Olive Drab. Nu börjar kärran ta form så smått, snart dags för dekaler... :)3 kommentarer:

Lasse sa...

Den är i silver men hoppas att den kommer att ta GULD på tävlingarna... Nu börjar ju K23 från F4 visa sitt rätta jag!! Kunde inte låta bli att blädra i J26-boken och leta efter förebilden. Hoppas du tar med den på bygglördagsmåndagen. Mycket kul att följa din uppbyggnad med Alclad och ditt experimenterande med salt...vad hade du för betyg i kemi egentligen!? Allt ser kanonfin ut.

Mathias Andersson sa...

Här händer det grejer! Kul! Var precis på väg att hämta min Mustangbok, men nu ser jag ju att du Lasse redan listat ut vilken individ det ska bli. F 4 rules!

Intressant med saltet. Vet inte om jag läste tillräckligt noggrant, men hur gjorde du sen efter att du målat på det svarta? Hur fick du saltet att släppa? Penslade på vatten eller?

Niklas sa...

Tjena dudes!

För att få saltet att släppa borstade jag bara bort det lite försiktigt med fingrarna. Man kan nog använda en hyfsad hård pensel också, eller en mjuk tandborste eller motsvarande. Missade nog att skriva om det.. :p

Tack för kommentarerna förresten, och Gott Nytt År på er!