30 december 2007

Harrier del 4


Grå färg nummer två har kommit på plats på Harriern nu. Har insett att jag inte kommer hinna klart med henne till nyår, då nyårsafton är i morgon, men strax efter bör hon vara klar. En vecka eller två in på nya året, sen ska hon förhoppningsvis vara färdig. Jag lovar ingenting, eftersom jag är borta rätt mycket, men januaris utgång är något av en deadline för mig.

Känns som jag tonade ner pre-shaden lite för mycket den här gången, det lyser inte igenom riktigt lika mycket som på undersidan. En svår balansgång, det här, det måste jag säga. Nu är det bara en mörkt grå som ska på plats på ovansidan, får vara lite försiktigare med den. Tror jag inte riktigt tänkte på att ju mörkare färg, desto bättre täcker den, så jag körde på ungefär på samma sätt som med den ljusgrå på undersidan, så blev det som det blev.. :p Kanske får post-shadea lite i efterhand istället. Hon ska ju trots allt skitas ner lite, så i slutändan blir det nog rätt bra ändå, ska ni se!
Gott Nytt 2008 på er!

19 december 2007

Harrier del 3


Då har jag fått lite mer gjort på min Harrier också, Vipern får stå tillbaka idag. La ju på pre-shade härom dan, och idag var det således dags för första grå nyansen av tre. Försökte tona ner pre-shaden lite mer än på F-16:en, så hon inte ser så sliten ut. Märkte igår kväll att jag inte bestämt mig för om jag skulle ha strakes eller akaninstallation, så det blev till att bestämma sig och montera + spackla den sent igår kväll. Allt för att hinna klart inför målningen idag. :)

Det blev akaninstallation till slut, tycker hon ser lite aggresivare ut med den på. Strakes känns liksom inte riktigt helt rätt på en CAS-kärra (Close Air Support, närunderstöd till marktrupper). Vad vore väl en sådan utan akan!? :)




Nu är det paus över julen. Ha en god sådan!


18 december 2007

Viper 2.0 del 3

Dags för ännu en liten uppdatering på min F-16. Har hunnit med att måla idag, både pre-shade och kamouflagefärg. Blev riktigt lyckat, måste jag säga! Det här med pre-shade ska jag nog fortsätta med, det blir faktiskt så mycket bättre. Och Lasse, det tar faktiskt inte speciellt lång tid, Harriern pre-shadeade jag på 10 min.. ;)

Det som jag fått gjort på F-16:en är att jag målat luftintagsdelen. Har delat upp bygget i flera småbyggen. Passformen är såpass bra så man kan slutmontera en hel del efter målning. Blir så mycket lättare att måla då också ju! :) Det jag gjort är att jag lagt på pre-shade längs med panellinjerna på luftintaget, därefter fyllde jag ut själva panelen med kammofärgen, så att pre-shade-linjerna fortfarande syntes väl, för att till sist lägga det gråa på lite längre avstånd över hela klabbet, för att på så vis tona ner pre-shaden och få en lite mer homogen grå över det hela. Lite svårt att förklarar i text, men bilderna talar förhoppningsvis ett lite tydligare språk. :)

Samma sak har jag gjort med fenan, först pre-shade för att därefter lägga på den grå färgen. För att förtydliga lite om hur man gör när man målar kammofärgen är det som följer: Låt oss anta att vi har en fyrkant vi vill måla, exempelvis en lucka. Man börjar då med pre-shade (mörk färg, svart i detta fallet) runt ytterkanten. Därefter målar man den grå (i det här fallet) i tunt lager, från mitten och ut mot kanten, dock inte så långt ut så man målar över det svarta.





Sist lägger man tunna gråa lager över hela luckan, för att tona ner det svarta mer mot grått, men inte för mycket så att det svarta inte syns. Det ska lysa igenom lite grann, så man kan ana att det är en mörkare ton ut mot kanterna. Vart det tydligare?! Jag hoppas det.. :) Det syns rätt bra på bilderna hur jag menar i alla fall. Tyvärr fotade jag ingen bild på "mittenstadiet", där man fyller ut luckan från mitten och utåt med grått, men jag ska se till att göra det nästa gång!





Det sista jag gjort är att jag pre-shadeat översidan av kroppen också. Undersidan är jag inte helt klar med än, så den gör jag lite senare. Ovansidan har inte fått nån grå färg på sig, det får helt enkelt bli en senare fråga. Det var allt för denna gången. Väl mött!

16 december 2007

Tornado F.3

Så var den då äntligen klar, min otursförföljda Tornado F.3 från Royal Air Force (RAF). Byggsatsen är Revell och skalan är 1/72. Revell har lånat Italeris formar till den här Tornadon, och det är inte de bästa formarna, det kan jag lova. Passformen är sisådär, framför allt runt fram- och bakkropp. Mycket spackel går det åt...

Dekalerna får jag nog säga är helt okej ändå, ingen tendens till silvring och med lite dekalvätska la dom sig fint i panellinjerna också. Det var rätt många små dekaler dock, sisådär 10 "no step" per vinge, och kanske hälften per stabilator. Många dekaler blir det...

Själva bygget sket sig när jag skulle tvätta av kärran efter dekalering. Tänkte skölja bort rester från dekallimmet samt -vätskorna. La kärran i lite ljummet vatten med YES i, och när jag sen tog upp den och tvättade av den lite, märkte jag att den var alldeles flammig! Det har aldrig hänt mig förut, mycket märkligt! Nu kunde jag ju i för sig strippat kärran på både färg och dekaler och börjat om, men att lägga ner det jobbet på en i grunden så dålig modell kändes inte direkt lockande.. Jag körde på istället, mattlackade och försökte sen tona ner allt och få den att se lite väderbiten ut, ungefär som om den stått utomhus på nåt museum. Blev väl sådär, men men, sånt är livet.

Jag har funderat en del över anledningen till att det gick som det gick och jag har kommit fram till att det nog är tvådelat. Till att börja med lät jag nog kärran ligga lite för länge i vattnet, men huvudorsaken tror jag är den nya klarlacken jag provade. Nåt som går under benämningen Johnson Golvpolish. Har hört en hel del bra om den på nätet och bestämde mig för att testa. Det skulle jag inte ha gjort. Jag tror vattnet och diskmedlet löste upp klarlacken, helt enkelt. Nu blir det till att gå tillbaka till Gunze och Tamiya, där har jag inte haft det problemet i alla fall.

Det positiva i det hela är väl att jag nu bara har en modell kvar att slutföra i år innan jag nått mitt mål, fem modeller per år.. ;) Nog om detta, väl mött i framtiden! :)

Harrier update


Äntligen dags för lite fler bilder här på bloggen! :)

Har nu målat lite på min Harrier II+, lagt så kallad pre-shading. Det man då gör är att man helt enkelt målar med en svart eller mörkt grå färg längs med de (alla?) panellinjer man vill accentuera. Tekniken sen är att lägga kamouflagefärgen ovanpå detta, men i väldigt tunna lager, så att pre-shadingen lyser igenom lite grann. Detta skapar mer djup i linjerna. Tekniken är ungefär densamma som det jag beskrev med landställen på min F-15.

Har även testat att lägga lite vitt på vissa paneler, för att försöka få lite vädringseffekt sen när jag lägger på kammofärgerna. Tanken är att det vita då ska lysa igenom lite, så att vissa paneler blir ljusare och helt enkelt då ger ett mer slitet intryck. Allt för att kärran ska se lite väderbiten ut. Vi får se om det lyckas, håll tummarna! :) Annars kan man ju alltid försöka fixa till det i efterhand, genom att lägga på en lite uppljusad ton av kamouflagefärgen där man vill ha denna effekt.
Har även hunnit slipa till huven på henne. Det var en gjutskarv i mitten, längs med hela huven, något som inte finns där på riktigt. Den skarven har jag således slipat ner, och sen har jag putsat upp huven för att få till genomskinligheten igen. Sist av allt fick den ett dopp i Johnson golvpolish (för plastgolv). Polishen täpper igen alla små märken från slipningen och gör huven lite lite klarare.

Nu åter till byggbordet, ska försöka få ordning på landstället till henne också..

11 december 2007

Update...

Tjena hej!

Det var ett tag sen jag skrev nu. Som vanligt är det tiden som inte riktigt finns. Svårt ibland att få ihop livet som man vill ha det, och då blir det gärna nöjena som får stryka på foten. :p

Lite har jag fått gjort sen sist i alla fall. Har slipat lite på min F-15, det som är kvar är att rista in de panellinjer som försvunnit, sen ska hon målas. Harriern har kommit lite längre, där har jag faktiskt ristat in linjerna, så på torsdag blir det målning! :)

F-16:en i 1/48 har också tagit sig lite framåt. Har slipat till och målat färdigt luftintaget, så det börjar egentligen också bli klar för målning. Mycket målning att se fram emot nu! :p Hoppas jag får till det som jag vill bara, även om de två förra bara är snabbyggen... Tyvärr har jag inga bilder att bjuda på dock, förändringarna syns knappt från de senaste bilderna. Ska försöka lägga upp lite nya i helgen. Hav förtröstan, som man säger! :)

31 oktober 2007

Harrier II+

Ett flygplan som alltid fascinerat mig är McDonnell Douglas AV-8B+ Harrier, eller egentligen Harrier i alla dess varianter. Specifikt den här versionen dock, som ser lite sådär "häftig" ut med sin långa radarnos.

Detta är ännu ett flygplan som byggs direkt ur lådan, utan nån form av resin eller fotoets. Känns nästan som jag laddar upp med några "enkla" flygplan inför nåt kommande svårare bygge. Kan så vara, men det är inget jag reflekterat över tidigare, eller ens planerat. :p Skulle i för sig kunna vara efterdyningarna av min ytterst späckade F-16C i 1/72, som fick massa resingodis. Nåja...

Har kommit rätt så långt på den här ändå, lyckats måla cockpit och få ihop den till ett flygplan. Har även spacklat alla skarvar. Återstår bara att rista tillbaks de panellinjer som försvunnit under slipningen. Luftintagen ska också sättas dit och spaklas på plats, sen ska hon nog vara klar för målning. Många flygplan på väg in i "målningshallen", känns det som. Men det är bara roligt, då får jag tillfälle att öva upp min förmåga! :) Målning och märkning på den här lilla fågeln då? Det blir också direkt ur lådan, en kärra ur U.S. Marine Corps. Ingen aning om vilken division, har inte brytt mig om att lägga det på minnet faktiskt. I framtiden är jag dock rätt sugen på att göra en kärra ur italienska flottan och faktum är att jag har en till, likadan byggsats som ligger redo för det projektet. Då blir det dessutom en del "lull-lull" på kärran, i form av fotoets och kanske även resin.. ;)

Färdigställandet av den här ligger nog också på andra sidan nyåret, tror jag. Känns inte som jag kommer hinna med henne på rätt sida året i alla fall, men man ska aldrig säga aldrig! Jag har ju fortfarande mitt mål att få klart fem kärror i år. Three down, two to go. Fast där ligger nog min F-15C Eagle klart före i kön!

Svenskt!

Jag kan ju egentligen inte skriva en blogg på svenska, där jag bygger modernt flyg, utan att egentligen ha en enda svensk kärra med på bild eller i nåt inlägg. Så dagens inlägg är helt tillägnad Svenska Flygvapnet och dess J 35 Draken.

Detta är en J 35J Draken, som jag alltså håller på med. Hon har funnits på byggbordet i en och en halv månad ungefär, och jag har hittills målat cockpit och luftintag, limmat ihop kroppen, samt fått dit både stjärtkon och nos. Skarvarna är spacklade och slipade och nästa steg är att få på luftintag och yttervingar. Luftintagen ska målas på insidan först dock, därefter limmas dit och spacklas. Vill få på dessa innan yttervingarna åker på, för att få ett mer lätthanterligt flygplan.

För att man inte ska kunna se igenom kärran så enkelt valde jag att måla insidan svart, för att ge en känsla av djup när man tittar in genom luftintaget. Vill inte göra nåt extra med den här, annars hade jag på funderingar att göra en enkel luftkanal och limma dit. Vi får se hur det blir i slutändan, jag kanske sätter på luftintagsskydd och målar, så man inte alls ser in i dom. Det märks med tiden hur det blir! :)

Målning och märkning då? Detta ska bli en specialmålad kärra! För er som är lite hemma på Drakens serienummer ska jag göra 35541, även kallad "Johan Gul". Kärran kommer bli helt gul, med stora svarta svärdfiskar (3:e divisionens emblem) på ovansidan av innervingarna. Kommer helt klart bli en kärra som drar blickarna till sig! Tror inte jag kommer hinna få klart henne innan nyår, men det ska väl inte dröja alltför länge in på nya året innan hon pryder sin plats i hyllan. :)

Börjar likna ett flygplan...

Då har turen kommit till min F-15 att få lite uppmärksamhet igen. Den har legat lite i skymundan på grund av andra byggen. Har äntligen lyckats lägga lite tid på den dock, och faktiskt kommit en rätt bra bit på väg mot målning. Kroppen har limmats ihop, luftintagen är på plats, framkroppen likaså och även vingarna har trillat dit. Kvar nu innan jag kan börja fundera på målning är att få dit fenorna, samt diverse småkrafs. Vingskarven ska slipas till något också.

Målning och märkning på den här kärran kommer även den bli en amerikansk maskin stationerad i Europa, dock inte en från Spangdahlem Air Base. Den här fågeln kommer märkas som en maskin baserad på Bitburg Air Base, någon gång runt tidigt 1990-tal. Har nämligen personliga minnen av att ha sett dessa maskiner under en semesterresa där i trakterna. Ska bara välja division nu också. Innan slutlig målning ska jag grundmåla kärran också, för att kolla så skarvar och slipmärken inte syns. På den här modellen ska jag också försöka få till en "använd" målning också, alltså en lite sliten målning, som om kärran varit i bruk ett bra tag och slitits lite av väder och vind. Vi får se hur det går, håll tummarna för mig! :)

Viper update

Har fått lite mer gjort på min F-16 i 1/48 nu. Målade landställsschaktet till huvudstället igår. Innan det var gjort kunde jag inte limma ihop kroppshalvorna, eftersom den delen skulle in mellan dom. Grundade som vanligt med Tamiya nato black, för att därefter slutföra jobbet med deras vita. Sen åkte kroppshalvorna raskt ihop, och nu sitter jag här med nåt som i alla fall börjar likna ett flygplan. :)

Vad mer har jag hunnit med? Jo, jag har fått ihop lite av beväpningen som ska hänga på kärran. Från vingspetsarna och inåt under vingarna kommer jag hänga följande: AIM-120 Amraam - AIM-120 Amraam eller AIM-9M Sidewinder - AGM-88 Harm - Fälltank. På station 5 (under kroppen) kan man hänga antingen en fälltank, eller en störkapsel typ ALQ-119 (dessa är med i byggsatsen). Jag ska göra en amerikansk F-16CJ Block 50 stationerad på Spangdahlem Air Base i Tyskland, är det tänkt och dessa har aldrig använt ALQ-119. Då återstår bara fälltanken, men kärrorna har ju oftast störkapsel där, vid den här typen av last. Tack vare en vänlig själ på ett modellbyggarforum har jag nu lyckats få tag på den kapsel som används i Europa, en ALQ-131. Denna kommer pryda min F-16 på station 5. :)

Nog för denna gång. Nu ska jag iväg på övning i 13 dagar, så nästa uppdatering kan dröja något. Hav tålamod, käre läsare!

21 oktober 2007

Ännu en huggorm..

Så var det då dags för nästa projekt. Även denna gång är det en Viper (huggorm på svenska..) som ska byggas! Tillverkaren är Tamiya och byggsatsen är en F-16CJ Falcon Block 50 i skala 1/48. J:et står helt enkelt för att den har utrustning och vapen för bekämpning av fientliga radarstationer och luftvärnsställningar.

Modellen i sig är ytterst välgjord. Passformen är kanon, och det enda ställe jag hittills identifierat nåt behov av spackel på, är runt luftintaget. Har torrpassat de flesta delarna med varandra, och hittills har jag lyckats knåpa ihop och måla cockpit. Blev helt okej efter lite detaljmålning, måste jag säga! Inga extradetaljer på den här. Till och med dekalerna är de som följer med i lådan. Såvida jag inte lyckas hitta några häftigare från samma bas, förstås...


Vi hörs!

01 oktober 2007

F-16C Falcon Block 40

Så var det då dags för avslöjandet av mitt hemliga projekt.

Det jag hållt på och byggt på lite i smyg är en F-16C Falcon Block 40. Det har varit ett litet långtidsprojekt detta, som tagit mig ungefär ett halvår att slutföra. Dekalerna är från Daco och representerar en maskin ur 31st OSS från Aviano Air Base i Italien. Maskinen är dessutom "pimpad" med lite lull-lull från CMK. Den har fått nya landställsbrunnar, nytt luftintag, ny cockpit, samt att jag öppnat upp radar- och akanutrymmena. Allt detta är resin, som blev helt okej efter lite detaljmålning.

Hasegawas modell i sig är rätt bra, men det finns utrymme för mycket mer, därav min iver att detaljerna lite extra. Själva byggsatsen kräver inte alltför mycket spackling i grund och botten, däremot har det blivit lite extra för att passa in resindelarna ordentligt. Resinen är väldigt fint gjuten, men kräver en hel del putsande och torrpassande för att sitta bra och rätt.

Dekalerna från Daco var en fröjd att jobba med. Tunna och fina och smet ner fint på modellen med hjälp av lite dekalvätska. I huvudsak är kärran målad med Gunze efter standard F-16 kamouflage och sen vädrad och nerskitad med torrpastel och Tamiya "sminklåda". Lite oljefärg har också använts på sina ställen, fler bilder kommer så småningom.


Det var allt för den här gången. Vi hörs snart igen!

27 augusti 2007

Eagle update!

Tjena hej!

Länge sen jag skrev nåt här. Anledningarna är många, men den främsta kallas semester. Visst, det har ju varit en perfekt byggsommar vädermässigt, om man bara hade varit hemma.. Inte nog med en utlandsresa, jag har flängt runt i landet mest hela tiden också. Semestern ska man ju vila upp sig på, men det kan jag knappast hävda att jag gjort mina fem och en halv vecka jag vart ledig.

På byggfronten fick jag en hel del gjort helgen som gick dock. Har varit lite dålig på att dokumentera, men hela lördagen och halva söndagen blev det massa byggande. Till råga på allt har till och med tjejen börjat knåpa ihop ett alster. En Gripen blir det, förmodligen landets vassaste, i silver och svart! Det behöver inte alltid vara korrekt, så länge det är kul och man själv blir nöjd! :)

F-15:en har fått ligga lite på hyllan på sistone, främst på grund av att jag lagt tid på ett annat projekt. Vilket då, undrar ni nu. Ja, det får ni vänta lite med att få reda på. Tids nog kommer jag avslöja det, men än så länge är det hemligt! ;p
Har jag inte gjort nåt alls på min Eagle då? Jo, visst har jag det! Har smällt ihop framkroppen med nosställshus och cockpit i. Nu håller jag på att spackla luftintag och påföljande -kanaler fram till motorinloppet. Hinner förhoppningsvis få klart dessa bitar i veckan, så jag sen kan smälla ihop kroppen. Har som mål att hinna klart med minst fem kärror i år och min F-15 är en av dessa fem! Två är ju avklarade hittills, som kan beskådas här till höger. :)

Väl mött i framtiden, nu är det åter till byggbordet!

04 juli 2007

Arbetet fortskrider..

Dags för ännu ett inlägg i bloggen. Har inte vart direkt frekvent uppdaterande på sistone, beroende på en mängd olika orsaker. Men jag ska inte tråka ut er med sådant, nu till väsentligheterna! :)

Har fixat lite med min F-15, detaljmålat cockpiten. Ska bara lägga på en wash där, så är den klar sen. Började med att göra klart främre delen. Torrborstade med lite svart och silver, för att därefter detaljmåla vissa knappar/brytare och instrument med vitt, gult och rött. Blev helt okej tycker jag, helt i linje med ambitionen i alla fall. Till washen brukar jag använda mig av torrpastellkrita (företrädesvis svart) som jag skrapar av till ett tunt pulver, blandar ihop med vatten och en droppe diskmedel till en sörja, sen är det bara att slabba på den på modellen! Låt torka en stund och ta sen bort överflödet med en lätt fuktad tops eller bomullsduk. Brukar bli bra! Kan vara lite trixigt till en början, men efter några gångers övning går det på ett par minuter bara.

Efter målningen av cockpit var det dags för avionikutrymmet. Det blev mycket jagande av referenser innan jag hittade de bilder jag behövde. Egentligen var bilderna på en annan modell, ingen riktig kärra, men det såg tillräckligt rätt ut för mig. Lite grått åkte på, framför allt på säkringsboxar och ett par större elektronikburkar på golvet. Säkringsboxarna torrborstades sen med svart för att säkringarna skulle stå ut och synas. Ett par rör fick sig även lite svart. Därefter målade jag lite silver på ett par rör för att väcka lite mer liv även här. Det som återstår är även här washen, som ska läggas på ikväll. Tänker även passa på att limma ihop framkroppen, med cockpit och noshjulsbrunnen i ikväll, så jag kan börja på luftintag och resten av flygplanet nästa gång jag hittar tillbaks till byggbordet.
Mycket nöje!

07 juni 2007

Två av fem

I början av året satte jag upp ett mål vad gäller mitt modellbygge: få färdigt minst fem modeller innan årets slut. Idag tog jag ett stort steg på väg dit, modell nummer två blev klar!


Det är en Boeing 737-200 i British Airways färger. Byggsatsen är en Revell och skalan är 1/200. Inte världens bästa passform överallt, men den blev ändå rätt okej. Påbörjade kärran för ett par år sen, minst, men det är först nu jag tagit mig i kragen och fått den klar. Målad med Gunze till det vita och Xtracolor till det blå. Vingarna är lite blandat Xtracolor, Gunze och Tamiya.

06 juni 2007

Pre-shading

Återigen har jag målat lite på min F-15. Håller fortfarande på att utveckla min teknik vad gäller pre-shading, tänkte bara jag skulle dela med mig av lite mer bilder, några som är lite mer jämförbara, så ni ser hur det verkligen går till och ser ut. Måste säga att det är en väldigt enkel teknik som faktiskt utvecklar ditt bygge väldigt mycket.

Den här gången är det landställsbrunnarna som fått sig en duvning. För att ni ska få en uppfattning om skillnaden mellan pre-shading och om man inte gör det, har jag lagt med bilden längst ner, som är på luftbromsschaktet. Där har jag bara målat vitt direkt på modellen. Det grundläggande i pre-shading är att man lägger en färg under det egentliga färglagret, som man sen ska få att lysa igenom. I mitt fall använder jag mig oftast av Tamiya XF-69 Nato Black. Lägger på den färgen så den verkligen täcker, ner i alla skrymslen. Sen dammar man försiktigt på den "riktiga" färgen över, i väldigt tunna lager, tills den underliggande färgen knappt lyser igenom. Tekniken är att lägga på färg nr.2 i räta vinklar bara, så man inte får täckning i alla skarvar. Den svarta färgen ska lysa igenom lite svagt i skarvar, runt upphöjningar, och så vidare. Får man till det så ger det mycket bättre djup i modellen. Det är givetvis bara EN teknik som måste kompletteras med andra tekniker efter målning för att få modellen helt bra.

I det aktuella fallet kommer jag så småningom, efter modellen är färdigmålad och dekalerad, kompletterna landställsbrunnarna med en så kallad wash. Mina washer brukar bestå av torrpastellkrita som jag skrapar av så jag får ett fint pulver, sedan blandar jag ut den med vatten och en droppe diskmedel (för att ta bort ytspänningen). Denna sörja slabbar man sedan på i riklig mängd över hela brunnen, sen torkar man försiktigt bort den med en bomullstrasa eller tops från alla plana ytor. Det gör att man får något som liknar ordentlig smuts i alla små vinklar och vrår, precis där det sätter sig på ett riktigt flygplan. Väldigt enkelt och väääldigt verklighetstroget! :)

28 maj 2007

Snacka om arbetsmiljö!

Man kan ju inte göra annat än bara sitta och gapa av häpnad. Snacka om förbättring av arbetsmiljö sen jag fick tummen ur och gjorde min målningsbox! Förut kunde det dofta lösningsmedel i halva lägenheten, nu är det ett minne blott. Luktar inte ens nåt i samma rum. Att en så enkel liten (eller nja, den är ju rätt stor ändå..) sak kunde göra så mycket. Till alla er som fortfarande sitter och målar utan utsug: Skaffa en målningsbox! Ni kommer inte ångra er!

Satt min första session idag också, sen boxen kom till. Påbörjade målningsarbetet på cockpit till en F-15C Eagle. Det är en tidig F-15C, med den lite blågröna metalliclacken i avionikutrymmet bakom stolen. Första bilden visar cockpit hopsatt, men innan målning. Fem små delar bestod den av, underredet och de fyra väggarna till avionikutrymmet. Sen passade jag på att limma dit hjulhuset till nosstället också, som sitter undertill.

Grundade hela cockpiten med lite Tamiya XF-69 Nato Black. Kör man denna metod får man lite mer djup i målningen sen, förutsatt att man lägger på överliggande färg i tunna, tunna lager. Tekniken är egentligen att spruta på det svarta i alla vinklar och vrår man kommer åt, sen bara "damma" på den rätta färgen i tunna lager, som sagt, och egentligen bara rakt framifrån/ovanifrån. Här får man använda sin artistiska frihet dock. Poängen är att få det svarta att lysa igenom i skarvar och dylikt. Kräver lite övning, men gör en stor skillnad på slutresultatet.

Sen var det då dags för metalliclacken att målas på. Jag använde mig av Xtracolor X159 Interior Blue/green. Tunna, tunna lager, som sagt, och slutresultatet kan ses på sista bilden. Det som nu återstår att göra är att använda samma metod på främre delen, själva cockpit, sen detaljmålning av alla rör och avionikboxar, samt instrumenteringen fram. Har inte bestämt mig än för hur jag ska göra med raketstolen, om jag ska använda den som följer med eller byta ut den mot en resindito. Det lutar åt det senare, då det brukar bli så mycket bättre, precis som när man grundmålar med svart. I övrigt har jag inte tänkt lägga till nåt "lull-lull" på denna kärra, den ska bli out-of-the-box. Dekalerna kommer bytas ut, ska bara hitta just de jag vill ha! :)

Mer kommer så småningom.

25 maj 2007

Målningsbox

Jag måste faktiskt erkänna att jag varit lite dålig på det här med byggande sista tiden. Inte för att jag inte vill, jag har helt enkelt bara inte haft tid eller varit hemma. Nu har jag dock tagit ett stort steg mot att förbättra mina byggen: Jag har byggt mig en målningsbox!


Bland de främsta anledningarna till detta ligger dels strävan efter att slippa de hälsovådliga ångorna. Nu kör jag visserligen mest med akrylfärger (Gunze & Tamiya), men det är ju inte heller helt nyttigt. Jämfört med lackfärger (t.ex. Humbrol eller Xtracolor) är det dock oceaner av skillnad mellan dem. Det andra primära skälet är att jag vill få bättre yta på mina modeller. Som det är nu, då jag inte har nån form av utsug, blir det lätt att det fastnar dammkorn på ytan på färgen. Visst, det går ju att slipa bort lite försiktigt sen, men det skapar ju merjobb som man ju så enkelt kan slippa!


Målningsboxen i sig var väldigt enkel att bygga och kostade inte alltför många kronor. Fick tipset genom IPMS Stockholms Forum här på webben (http://www.ipmsstockholm.net/forum), för övrigt ett mycket bra forum för modellbygge där man kan fråga om stort såväl som smått. Folk delar med sig av sina kunskaper och färdigheter och hjälper en verkligen att hitta rätt. Nåväl. Det boxen består av är ett fläktskåp från IKEA och en vanlig köksfläkt. Sen valde jag att sätta in ett par extra lampor också på sidorna, för att få lite mer ljus än bara det som sitter i fläkten. Sen valde jag att montera dit dörren till fläktskåpet också, detta för att kunna ha ett dammskydd när boxen inte används. Dörren är dock väldigt lätt att montera av, så att den inte sitter i vägen när man väl ska måla.


Vad kostar det då att bygga en sån här liten box? Jo, som jag tidigare sa, det var inte alltför många kronor som spenderades på det här projektet. Fläktskåpet gick på 240:- inklusive dörren och själva fläkten hittade jag på Blocket för 250 kr. Sen är det ju valfritt om man vill lägga till extra belysning, som jag gjorde, eller inte. De lampor jag använde mig av heter Grundtal och kommer också från IKEA. Priset på dessa var 249:- för tre stycken, jag använde mig dock bara av två. Slutsumman för hela boxen, med extra lampor, landade således på 739 kr för min del. Jag hade ett tag funderingar på att köpa nån form av datorfläkt och bygga en egen box och utsug av detta, något som förmodligen hade blivit billigare. Med tanke på vilken tidsbesparing jag gjorde genom att göra på det här sättet tycker jag dock absolut att det var värt pengarna!



Nu ska den då bara provas också.... ;)

15 maj 2007

Årets första

Jag tänkte inleda starkt med att visa upp årets första färdiga modell. Det är en Boeing 737-300 tillverkad av Minicraft. Har målat och märkt den som en av det amerikanska, före detta, flygbolaget Western Pacific's "logojets". Min är målad som N949WP "The Simpsons". Kärran är helt enkelt knallgul med motiv av The Simpsons över hela kroppssidorna. Motorgondolerna är blå med reklam för Fox, TV-kanalen som TV-serien ursprungligen visades på i USA.

Passformen är bra överlag, men man bör tänka på att torrpassa en del för att få till det ordentligt och minimera behovet av spackel. "Problemområden" som man bör ge extra uppmärksamhet är hjulbrunnarna till huvudstället, samt motorgondolerna. Modellen i sig saknar helt hjulhus, något som med fördel kan byggas av plastark. Jag valde att göra en liten brunn utan detaljering bara för att man inte skulle se rakt igen modellen. Det ser helt enkelt lite bättre ut.

Jag började med att limma ihop kroppen och sen limma på klarplastdelen med vindrutan. Här fick jag lägga till en tunn plastarksremsa i underkant för att inte få för hög skarv mellan kropp och översidan på klarplastdelen. I övrigt inga problem med kroppen. Vingarna limmades också ihop i det här läget. Stabben fick vara tills senare, det skulle ju på dekaler under den! Innan man limmar på klarplastdelen måste man dock lägga en del vikt i nosen för att inte få en "taildragger".

Vad gäller motorgondolerna bör man fundera på hur man ska få till luftintagen på ett snyggt sätt. Det finns utkastarmärken på sidorna, samt utbuktningar där styrtapparna sitter. Jag löste det problemet genom att limma ihop bara själva motorkåpan, utan inredning, sen såga ett vertikalt snitt i höjd med fläktens position. Det gör att man kan spackla och slipa luftintaget på ett relativt enkelt sätt. Samma med utloppsdelen, om man känner för att fixa till den. Det är dock något som inte kommer synas på en färdig modell. När spackling och målning var klart limmade jag fast fläkten till intagsdelen, limmade på utloppsdelen på fläktens baksida och spacklade skarven med superlim och accelerator. Efter lite slipande och målning syntes inga spår alls, så denna metod kan jag rekommendera! Ska se om jag kan knåpa ihop nån liten skiss på detta så småningom, blir så svårt att illustrera med bara ord! Spacklingsmetoden med superlim och accelerator är för övrigt något jag testade genomgående på den här modellen. Funkar mycket bra, acceleratorn gör att man får obefintlig härdningstid och alltså kan slipa direkt.

Kollade skarvarnas spackling och slipjobb med lite Tamiya XF-66 "Light Grey", och efter den sedvanliga tvätten var det sen målningsdags. Xtracolour X316 "Simpsons Yellow" i ett antal lager över hela kroppen. Vingar och stabbe målades med Xtracolour X301 "Boeing Grey". Corogarden målades med Tamiya X-32 "Titanium Silver" i botten och ett lite tunnare lager XF-56 "Metallic Grey" över. Den blå på motorgondolerna mixade jag ihop själv av två blåa och en grågrön nyans. Blev tillräckligt bra för mig. Dekaldags efter det. Underbara dekaler, dom lade sig fint på maskinen, men dom större behövde en del dekalvätska. Efter dekalerna monterade jag vingar och stabilisator, landställ samt några antenner och antikollisionsljus på över- och undersida av flygkroppen. Antennerna skar jag ut ur ett lock till en cremé fraiche-burk och målade blå. Antikollisionsljusen gjorde jag av rundstav med liten diameter. Dessa och positionsljusen målades först med silver, därefter Gunze "Clear Red" och "Clear Blue", för att få lite djup i dem. Lite blanklack och nedsmutsning på det, sen var hon klar! Sparsamt med nedsmutsning dock, en sån här kärra SKA vara blank!

En ny era..

Ännu ett okänt ansikte dyker upp i bloggträsket. Aviation Dreams. Här kommer det dyka upp bilder på mina modellbyggen, kanske på ett och annat riktigt flygplan, nån bild från när jag varit ute och fotat och eventuellt något annat som jag känner för att lägga in. Lite text i kombination med bilderna kommer det givetvis också. Måste erkänna att jag är rätt färsk på det här med bloggar och dylikt, men det ska nog bli bra, tids nog!

Ett par små aptitretare finns här ute till höger, mest för att ge ett litet smakprov på vad som komma skall. Slit dem med hälsan!